Nemački za početnike: 6 najefikasnijih načina da ga naučite (i zašto su toliko popularni)

Posted
gramatika nemačkog jezika

Iako nemački važi za težak i grub jezik, za početnike to ne bi trebalo da bude tako. Nemački jezik možete naučiti na više različitih načina. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko najlakših i najbržih načina za učenje nemačkog za početnike, koji će dobro doći svakome ko ima za cilj da progovori ovaj jezik.

gramatika nemačkog jezika

Odabir metode učenja nemačkog jezika za početnike?

Najveća greška koju možete da napravite jeste u odabiru metode. Prilikom odabira metode morate obratiti pažnju na sledeće faktore:

 • Vreme,
 • Novac,
 • Stil učenja.

Vreme je ključan faktor. Većina početnika želi da nemački jezik nauči što je brže moguće. Neki od njih nemaju previše slobodnog vremena, i dnevno mogu da odvoje svega nekoliko minuta.

Pored vremena, morate razmotriti i budžet, odnosno finansije. Postoje metode koje su potpuno besplatne, dok druge oduzimaju stotine, pa i hiljade dinara mesečno. U nastavku ćemo vam pokazati koje su efikasnije. Ali pre toga morate obratiti pažnju na još jedan jako bitan faktor, a to je stil učenja. Ne odgovara svaka metoda vašem stilu učenja. Stilovi su različiti, i nekome više odgovara učenje u grupi. S druge strane, nekome više odgovara da uči samostalno.

Trenutno najpopularnije i definitivno najefikasnije metode učenja nemačkog jezika za početnike jesu:

 • Audio i video kursevi,
 • Mediji,
 • Aplikacije za učenje stranih jezika,
 • Kursevi/škole nemačkog jezika,
 • Online kursevi za nemački,
 • Lernelingu metoda.

nemačke fraze i gramatika

Nemački za početnike: koje metode su najefikasnije i najjeftinije?

Nemački jezik za početnike možete naučiti na svom kompjuteru. Sve što vam treba jeste CD na kojem se nalaze posebno osmišljene lekcije. Iako je ovo veoma zastarela metoda, omogućuje vam da iz udobnosti svog doma savladate nemački jezik za početnike. Velika mana ove metode jeste što ne dobijate sertifikat o završenom kursu.

Mediji su još jedan način kako brzo i lako možete da savladate nemački za početnike. Ovo je jako popularna metoda iz više razloga. Pre svega, ovaj način učenja je veoma zanimljiv. Vreme za zabavu lako možete pretvoriti u vreme za učenje. Takođe, na taj način ćete biti izloženi izvornom govoru, što može da poboljša vaš naglasak i da olakša razumevanje izvornog govora. Zato, ako tražite zabavan i zanimljiv način učenja nemačkog jezika za početnike, konzumiranje izvornih medija je jedna od najpouzdanijih opcija.

Manje pouzdana, ali mnogo zanimljivija alternativa kursevima su popularne aplikacije za učenje nemačkog jezika za početnike. Omogućavaju vam da nemački jezik učite u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mestu. Neke od njih mogu da kontrolišu čak i način na koji izgovarate neke reči. Osim što je učenje jednostavno, može da vam pruži i jako puno zabave. Aplikacije su obično besplatne. One malo naprednije su dostupne po pristupačnim cenama. Međutim, pojedine aplikacije obično zahtevaju poznavanje barem jednog stranog jezika, najčešće engleskog. Još jedna mana ovog načina učenja nemačkog jezika jeste ta što po završetku ne dobijate priznat sertifikat.

nemački jezik za početnike sa izgovorom

Kursevi, odnosno škole nemačkog jezika su veoma popularna vrsta edukacije za sve uzraste. Postoji mnogo razloga za i protiv upisivanja kursa nemačkog jezika. Najveći i svakako najbitniji razlog protiv jesu finansije. Iako kursevi jezika iziskuju dosta novca, mnogi polaznici ih upisuju jer nisu upoznati sa drugim opcijama. Pored toga, u današanje vreme je teško pronaći odgovarajući kurs koji može da se uklopi u vaš budžet i raspored obaveza.

Zbog svega ovoga pojedine škole nemačkog jezika pokušavaju da isprate najnovije trendove i zahteve polaznika, pa dosta njih nudi kurseve koji mogu da vam pomognu da nemački naučite online. Ove kurseve jezika možete da pohađate iz vašeg doma, putem Skajpa ili drugih platformi. Kursevi mogu da traju i do nekoliko meseci, u zavisnosti od toga koji stepen poznavanja nemačkog jezika vam je potreban. Osnovni stepen, odnosno nemački za početnike možete savladati veoma brzo. Nakon odslušanih predavanja sledi online polaganje, što je uslov za dobijanje sertifikata.

Da vam učenje nemačkog jezika ne bi zadavalo glavobolje pobrinuo se Franz Reimann. On je osmislio svetski poznatu Lernelingu metodu koja vam omogućuje da nemački jezik savladate brzo i lako za samo 14 dana. Baš kao i kod učenja nemačkog jezika putem audio i video zapisa, i ova metoda u sebi sadrži posebno osmišljene lekcije za učenje nemačkog jezika. Lekcije se sastoje od prikaza novih reči sa primerom upotrebe. Ali, ono što ovu metodu čini jedinstvenom jeste to što podiže motivaciju, stimuliše mozak, i ubrzava učenje nemačkog jezika za početnike. Metoda je toliko jednostavna da je prikladna za decu, kao i za sve osobe koje do sada nisu imale kontakt sa nemačkim jezikom.

Predstavljene metode su poređane po efikasnosti. Poslednja daje najbolje rezultate za najkraće vreme i po najpovoljnijoj ceni.

Razlozi zašto ćete nemački za početnike najlakše i najbrže naučiti pomoću ovih metoda

Pre svega, ove metode vam pomažu da razumete ono što učite. Usvajanje novog znanja čine znatno lakšim. Takođe, pomažu vam da primenite ono što naučite.

Lišavaju vas psihološke barijere koja vas sprečava da izađete i pričate sa strancima bez straha da ćete pogrešiti i biti ismejani.

Učenje čine jednostavnim. Poseban program koji se koristi kao osnova u svim ovim metodama vam omogućuje da veoma brzo naučite i najkomplikovanija pravila nemačkog jezika.

Pomažu vam da nemački jezik uključite u svakodnevni život, da otkrijete sposobnosti koje niste znali da imate. Na taj način čine vaš život bogatijim.

nemački jezik online za početnike

Da li je nemački za početnike moguće savladati u kratkom vremenskom roku?

Odgovor je jasan – moguće je. Uz adekvatnu metodu i sledeće savete to možete i postići.

Prvo, uverite se da zaista želite da savladate nemački jezik za početnike. Očekuje vas puno truda i rada, ali ako ste dovoljno uporni, moći ćete da brzo i lako naučite nemački.

Drugo, prihvatite svoje greške. Ne dozvolite da vas greške sputaju. Morate shvatiti da svi prave greške, i da su one sastavni deo učenja. Zato se ne ustručavajte – vežbajte, grešite.

Kod učenja nemačkog jezika za početnike je najvažnije postaviti realne ciljeve. Nemojte postavljati visoke ciljeve samo kako biste bili posvećeniji učenju. To je najveća greška koju možete da napravite. Ako ne ostvarite taj cilj, možete izazvati kontra efekat. Imajte meru, idite korak po korak. Neka svaka lekcija bude cilj za sebe.

Ono u čemu početnici najviše greše je to što previše vremena posvete jednom segmentu jezika zanemarujući druge. Na primer, prilikom učenja gramatike nemačkog jezika, početnici zapostavljaju učenje novih reči i širenje svog vokabulara. Ako želite da budete uspešni u tome što radite i da brzo i lako naučite nemački, morate napraviti balans između učenja gramatike i novih reči koje možete da naučite uporedo sa gramatikom.

Veoma je važno i da se okružite jezikom koji učite. Kada se kaže “okružite se jezikom”, to podrazumeva slušanje muzike ili radio-programa na nemačkom jeziku, čitanje knjiga ili časopisa, gledanje filmova ili video-zapisa na Jutjubu. Opcije su brojne, a sve to su odlični načini da budete izloženi nemačkom jeziku, i da lakše usvajate nova znanja.

Još jedna jako bitna stvar jeste vežba. Jezik se uči, ali se i vežba. Potrudite se da redovno ponovite sve što ste prethodno naučili. Ne morate stalno da vežbate i ponavljate uz knjigu. Jezik možete da vežbate na različite načine. Najbolje putem govora. Zato izađite na ulicu i pričajte s turistima. Otputujte u Nemačku ili druge zemlje s nemačkog govornog područja, i upustite se u neobavezan razgovor s lokalnim stanovništvom. Samo tako ćete nemački za početnike uspeti da naučite na zanimljiv način i bez poteškoća.

najbolje metode učenja nemačkog jezika

Prednosti učenja nemačkog jezika

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da naučite nemački, ili bilo koji drugi strani jezik. Ovo je 6 ključnih razloga za učenje novog jezika:

 • Vežbate svoj mozak,
 • Otkrićete nove poslovne mogućnosti,
 • Upoznaćete novu kulturu,
 • Uživaćete u umetnosti na jedan potpuno nov način,
 • Steći ćete nova prijateljstva,
 • Bićete zanimljiviji ljudima.

Ako do sad niste odlučili da li želite da naučite neki strani jezik, ovi razlozi će vam definitivno pomoći da se ponovo preispitate.

Takođe, daće vam i dodatni motiv kada je u pitanju učenje nemačkog jezika. A uz navedene savete i adekvatnu metodu, učenje nemačkog jezika ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Ne zaboravite, metode su poređane po efikasnosti i po najpovoljnijim cenama. Najbolja metoda je predstavljena na kraju kako biste shvatili njen značaj i šta dobijate. Izbor je na vama. Dobro razmislite, da li ćete izabrati metodu koja daje brze rezultate po najnižoj ceni, ili ćete godinama pohađati skupe kurseve nemačkog jezika.

Isprobajte najefikasniju i najpovoljniju metodu učenja nemačkog za početnike, i jezik savladajte bez poteškoća!