Nemački bez muke – Evo kako savladati nemački jezik bez skupih kurseva!

Posted
kako naučiti nemački bez muke

Nemački je jedan od najviše korišćenih jezika u Evropi, i nemačko tržište rada vapi za radnicima. Zbog toga i mnogih drugih razloga, kod ljudi s našeg prostora vlada velika zainteresovanost za nemački jezik. Upravo tu nastaje problem. Kako nemački naučiti bez muke? Koju metodu odabrati? Šta ako mi ne bude išlo?

Pošto je nemački gramatički dosta zahtevan i komplikovan jezik, već na prvoj prepreci svi poželimo da odustanemo. To nije bio moj slučaj. Nisam to sebi mogao da dopustim. Preuzeo sam stvari u svoje ruke i pronašao rešenje koje mi je omogućilo da nemački naučim bez muke. To dugujem Tomislavu, bivšem profesoru nemačkog, koji mi je otvorio oči i naučio me svemu što danas znam.

kako naučiti nemački bez muke

Iz ovog razloga sam odlučio da naučim nemački za početnike

Nisam želeo da postanem poliglota ili da naučim nemački jezik za dan. Samo sam tražio jednostavno rešenje koje će mi pomoći da nemački naučim bez muke. Iako mi se bliži 50. rođendan, do sada nisam imao prilike da naučim ovaj strani jezik koji je postao veoma aktuelan. Čak i moj najmlađi sin, koji je sada treći razred osnovne škole, počinje da uči nemački. Razlog zbog kojeg sam ja morao da naučim nemački je taj što se firma u kojoj radim širi na nemačko tržište i imamo dosta poslovnih partnera s tog govornog područja. Zato je poslodavac zahtevao od svih zaposlenih da nauče nemački kako bi ostavili dobar utisak na nove partnere.

Pogledajte kako najlakše naučiti nemački jezik za početnike!

Kako naučiti nemački jezik bez odlaska na kurseve?

Učenje stranih jezika možda ne predstavlja problem mlađima, ali za nas, relativno starije, to je bila prava noćna mora. Nekolicina nas je upisala kurs, ali ja nisam više mogao da podnesem da sedim u đačkoj klupi sa decom koja su 30 i više godina mlađa od mene. Njihov mozak je kao sunđer. Lako upijaju nova znanja. Dok sam se ja u više navrata osećao postiđeno jer nisam mogao da zapamtim ni osnove.

Ubrzo sam napustio kurs. Morao sam da pronađem neko drugo rešenje. Nisam više mogao da se sramotim. Toliko sam bio očajan da sam noću uzimao sveske i udžbenike svog sina i pokušavao da nešto naučim, ali ni to mi nije bilo od velike koristi. Sve mi je bilo nerazumljivo.

Najlakše metode za brzo učenje nemačkog jezika

Poslodavac se svakodnevno raspitivao kako nam ide s učenjem. Počeo sam da strepim za posao. Po glavi su mi se vrzmale svakakve misli. Mislio sam da ću dobiti otkaz ako ne naučim nemački. Noćima nisam spavao. Satima sam pretraživao internet u potrazi za odgovarajućim rešenjem. Uglavnom sam nailazio na jedne te iste savete:

  • Gledajte filmove bez titlova,

  • Čitajte knjige,

  • Pratite nemačke medije.

Sve to mi je zvučalo kao gubljenje vremena. Bilo mi je potrebno rešenje koje će mi pomoći da nemački naučim bez muke i to što je pre moguće.

kako naučiti nemački jezik kod kuće

Bivši profesor mi je otkrio kako naučiti nemački bez muke

Već sam se bio pomirio sa sudbinom. Bio sam spreman da dobijem otkaz. Upravo tada se pojavilo rešenje. Naišao sam na blog bivšeg profesora nemačkog koji savetuje ljude kako pravilno učiti nemački. Odlučio sam da ga kontaktiram putem maila kako bi mi pomogao i posavetovao me. Pitao sam ga šta da radim jer mi ponestaje vremena. Bio sam na poslu kad mi je odgovorio na mail.

Ponudio mi je besplatne online časove putem Skype-a. Rekao mi je da to inače ne radi, ali da razume situaciju u kojoj se nalazim i da ne želi da izgubim posao jer moram da izdržavam porodicu.

Nisam imao mnogo izbora i oberučke sam prihvatio ovu ponudu. Dogovor je bio sledeći:

  • Prve 2 nedelje učimo gramatiku i pravopis,

  • Zatim sledi test,

  • Nakon toga dolazi druga faza – razgovor.

Sve to je trebalo da odradimo za mesec dana. Zato smo već sutradan obavili prvi čas. Bilo je to neobično iskustvo. S druge strane ekrana je bio on, Tomislav. Ovaj stariji gospodin s naočarima, urednom bradom i brkovima je bio veoma prijatan. Pored sebe je imao samo jednu malu tablu i marker na kojoj mi je objašnjavao određene primere. Iako sam mu se prvih pola sata zahvaljivao na ovome što radi, on nije želeo da gubimo vreme i insistirao je da odmah krenemo s radom.

Otkrijte najbolju metodu za učenje nemačkog jezika!

učenje nemačkog jezika online

Nemački bez muke s Tomislavom

Već na samom startu se videlo da je veoma stručan i da veoma dobro poznaje ono o čemu priča. Slikovito mi je objašnjavao svaki primer. Napredovali smo velikom brzinom. Prve 2 nedelje su prošle veoma brzo. Nakon toga mi je dao test, što me je vratilo u vreme kada sam bio u školi. Odradio sam ga s lakoćom i to je bio znak da sam spreman za drugu fazu. Ta faza je podrazumevala samo razgovor.

Danima smo samo razgovarali o svim mogućim stvarima. Pokušavao je da iz mene izvuče maksimum i da me oslobodi psihološke barijere. Išlo mi je jako dobro, ali se Tomislav jedan dan nije javio. Zvao sam ga na Skype, slao sam mu poruke, ali nije odgovarao. Bio sam zabrinut za njega. Nakon 3 dana bez ikakvog kontakta putem Skype-a mi se javila njegova ćerka. Rekla mi je da se Tomislav ne oseća dobro i da nije u mogućnosti da se javi. Izrazio je želju da nastavim s učenjem jer sam na pravom putu.

Zamolio sam je da mi da njegovu adresu kako bih ga obišao. Morao sam da ga posetim. Toliko je učinio za mene. Pomogao mi je da nemački naučim bez muke, a ništa nije tražio zauzvrat. Kada sam došao bio je vidno iznenađen, ali srećom, bilo mu je mnogo bolje. Nakon ove posete je naš odnos prerastao u druženje. Veoma mi je drago što sam postao prijatelj sa čovekom koji mi je pokazao da uz malo truda mogu da bez muke naučim nemački.

Učenje nemačkog jezika se isplatilo

Zahvaljujući Tomislavu više nisam strahovao od otkaza. Bio sam samouveren, a svo to učenje je došlo do izražaja kada me je poslodavac postavio kao vođu delegacije koja je išla u Nemačku na potpisivanje ugovora s novim partnerima. Tamo smo napravili sjajan dogovor s velikom lokalnom firmom, zbog čega nas je šef nagradio povišicom.

Do pre mesec danas nisam mogao ni da zamislim ovakav rasplet situacije. Posao mi je praktično visio o koncu i bio sam u bezizlaznoj situaciji, ali zahvaljujući Tomislavu i njegovom znanju sam uspeo da bez muke naučim nemački za veoma kratko vreme. Po mom skromnom mišljenju, ovakav način učenja je sigurno jedan od najefikasnijih.

Naučite nemački za početnike – kod kuće, potpuno jednostavno!