Kako naučiti nemački jezik kod kuće, bez skupih kurseva?

Posted
kako naučiti nemački jezik kod kuće

Učenje stranih jezika nije nimalo lak zadatak, a pogotovo ne učenje nemačkog jezika. Kako naučiti nemački jezik kod kuće bez tutora i privatnih časova? Kako gramatiku nemačkog jezika savladati bez adekvatnih objašnjenja i podrobno objašnjenih primera? Koju metodu odabrati i kako održati radnu naviku tokom procesa učenja? To su najčešći problemi s kojima se susreću svi oni koji žele da samostalno nauče nemački jezik.

Te probleme sam doživela i ja. Vidno frustrirana, tražila sam jeftina rešenja koja mogu da mi pomognu jer mi loša finansijska situacija nije dozvoljavala da upišem kurs ili da platim tutora. Pokušala sam sve – učila sam jezik kroz serije, filmove, slušajući muziku i pomoću tutorijala sa CD-ova. Sav trud je bio uzalud dok nisam shvatila da je igra zapravo najbolji odgovor na pitanje kako nemački jezik naučiti kod kuće.

Saznajte kako nemački jezik naučiti kod kuće!

kako naučiti nemački jezik kod kuće

Zašto sam donela odluku da naučim nemački jezik za početnike?

Učiti novi jezik je lepo i korisno, ali ne i uvek lako. Potrebno je mnogo truda i posvećenosti da bi se naučio neki strani jezik. U nekom periodu života smo svi učili strani jezik, uglavnom kroz školsko obrazovanje. Međutim, škola mnogima nije bila najbolji drug kada je u pitanju učenje stranih jezika. U srednjoj školi sam učila francuski. Ne mogu da kažem da mi je baš išao od ruke, ali sam znala dovoljno.

U daljem životu mi francuski nije bio mnogo od koristi. Postalo je jasno da, pored engleskog, nemački sve više preuzima primat kao dominantan evropski jezik. Govori se u nekoliko evropskih zemalja, a broj govornika nemačkog jezika premašuje 100 miliona. Za one koji ne znaju, nemački jezik se govori čak i u određenim delovima Afrike.

Zbog svega toga sam osećala potrebu da naučim taj jezik. Verovala sam da će mi i u budućnosti biti od velike koristi. Poznavanje nemačkog može da mi pomogne da nakon fakulteta budem konkurentna na tržištu rada. Ne želim da mi posao iz snova promakne samo zato što ne poznajem nemački jezik.

Kako započeti učenje nemačkog jezika?

Već na samom startu su se nametala 3 osnovna pitanja:

1. Odakle početi?
2. Koju metodu odabrati?
3. Da li moj studentski budžet može da podnese dodatne troškove?

Kao student nisam imala puno izbora. Moje finansije su bile ograničene. Nisu mi dozvoljavale dodatne troškove. Nisam mogla da upišem kurs ili da plaćam privatne časove. Jedna od opcija koja mi je preostala je bilo samostalno učenje.

kako naučiti nemački

Samostalno učenje nemačkog jezika i prve prepreke

Pošto sam već imala iskustva s učenjem jednog stranog jezika u školi, mislila sam da će mi to ići od ruke. Kupila sam školski udžbenik i počela da učim. Osećala sam se glupo. Ništa nisam razumela, a i ono što sam pročitala brzo sam zaboravila.

Hladan znoj me je oblio svaki put kada sam pomislila koliko novca sam bacila na knjigu koju uopšte ne razumem. Morala sam da potražim neka druga rešenja. U internet pretraživač sam ukucala: „Kako nemački jezik naučiti kod kuće?

Izvukla sam nekolicinu informacija za koje sam mislila da će biti korisne. Najčešće se navode sledeće metode:

  • Učenje putem serija i filmova,
  • Slušanje muzike,
  • Čitanje medija s nemačkog govornog područja,
  • Čitanje knjiga na nemačkom,
  • CD tutorijali.

Od svih ovih opcija, najrealnije mi je bilo učenje nemačkog jezika putem serija i filmova. Kako naučiti nemački jezik kod kuće samo gledajući serije i filmove bez prethodnog predznanja? Na ovaj način možete da vidite realan kontekst u kojem se jezik koristi. Pritom uvek možete da se poslužite prevodom da biste znali šta su likovi iz serija i filmova rekli.

Na prvo slušanje mi se nemački činio kao veoma grub jezik. Već posle par pogledanih filmova je počeo da mi se sviđa sam jezik i varijacije u akcentima. Međutim, i dalje nisam mogla da pohvatam šta govore. Uspela sam samo da naučim neke osnovne fraze iz svakodnevnog govora, ali je sastavljanje neke opširnije rečenice bilo nemoguće.

Pogledajte najbolju metodu za učenje nemačkog jezika!

Evo kako naučiti nemački jezik kod kuće

Jedno veče sam surfujući po internetu naišla na članak o učenju pomoću asocijacija. Tu se navodi da mozak informacije skladišti pomoću asocijacija. Nisam mogla a da ne primetim da ovakav način učenja može da se primeni i na učenje stranih jezika. Pitate se kako pomoću asocijacija naučiti nemački jezik kod kuće? Odgovor je zaista jednostavan – što više povezujemo, to više i učimo.

Na um mi je pala ideja da asocijacije pretvorim u igru. Odlučila sam da staru igru pogađanja malo izmenim i da je prilagodim učenju nemačkog jezika. Napravila sam kartice na kojima sam pomoću interneta i udžbenika koji sam ranije kupila napisala kratke opise nekih predmeta, životinja, geografskih i drugih pojmova. S druge strane kartice sam napisala šta sam u stvari opisivala.

Zamolila sam cimerku da mi pomogne. Prvo je ona čitala opise a ja sam pogađala, pa smo se menjale. Bilo je ekstremno zanimljivo jer obe nismo znale baš najbolje da čitamo pa smo zvučale kao da pričamo nekim izmišljenim jezikom, ali to je brzo došlo na svoje. Konačno smo naučile značenje same reči i kako možemo da je iskoristimo. Nismo samo učile napamet.

kako najlakše naučiti nemački jezik

Najzabavnija metoda za učenje nemačkog jezika

Iako je odgovor na pitanje kako nemački jezik naučiti kod kuće došao nenadano, na kraju se ispostavilo da je to bio pun pogodak. Zabava i igra u kombinaciji s učenjem stvarno daju dobre rezultate. Što je najbolje, bilo je skoro besplatno, osim tog izdatka za knjigu koju sam na kraju ipak iskoristila. Mogla sam i bez nje jer sam sve što mi je bilo potrebno mogla da pronađem na internetu, ali zašto je ne bih iskoristila kada sam već dala toliki novac.

Nakon dva meseca učenja smo saznali da na fakultetu organizuju studentsku ekskurziju. Putuje se u Beč na tri dana. Cimerka i ja smo uspele da sakupimo dovoljno novca da otputujemo. Bila je to savršena prilika da testiramo sve što smo naučile.

Moj savet za kraj je da se ne predajete. Ako želite da naučite nemački jezik kod kuće, a još uvek ne znate kako da to učinite, ovo je pravo rešenje za vas. Zabavićete se, a pritom ćete naučiti jezik bez onih dosadnih pravila. Ako vam asocijacije nisu zanimljive, možete da primenite sličan princip na neku drugu društvenu igru koju volite. Želim vam svima da s lakoćom naučite ovaj specifičan strani jezik jer vam možda baš on pomogne da sutra dobijte bolje plaćen posao ili da putujete bez vodiča. Zato, neka zabava počne.

Naučite nemački jezik kod kuće, bez skupih kurseva i privatnih časova!